Kontokrediter

Kvinna som ansöker om kontokredit på mobilen

Om du då och då är i behov av lite extra pengar för att dryga ut kassan, men inte på förhand vet hur mycket du kommer behöva eller när, kan en kontokredit vara något för dig. Kanske är det när semestern eller julklapparna blev dyrare än förväntat, eller när bilen måste repareras.

Med en kontokredit har du alltid tillgång till en viss summa pengar, och du behöver inte nyttja mer än vad du faktiskt behöver. Samtidigt betalar du naturligtvis inte heller ränta och liknande på mer än det du faktiskt nyttjar. Under tiden din kontokredit är vilande och inte används kommer den därför inte kosta dig något. Den kan alltså fungera som en ekonomisk buffert. Ungefär som ett kreditkort, fast utan det fysiska kortet.

Vad är en kontokredit?

De flesta av oss vet hur ett kreditkort fungerar. En kontokredit har ungefär samma upplägg, men med skillnaden att du har denna kredit på ett konto på nätet och inte har ett fysiskt kort. När du vill göra ett uttag loggar du därmed in på sidan för din kontokredit och gör ett uttag därifrån.

Hur hög kredit du kan få varierar mellan olika långivare, precis som olika kreditkort har olika hög kreditgräns. Vissa erbjuder en kontokredit på några tusenlappar, medan andra kan erbjuda kontokrediter på flera tiotusentals kronor. Det är dock viktigt att tänka på att inte ansöka om en större kontokredit än vad du faktiskt behöver. På så sätt behöver du inte vara orolig för att spendera mer pengar än vad du tänkt från början.

Om du till exempel har en kontokredit på 40 000 kr och sedan använder 8 000 kr av dessa, är det endast för de 8 000 kr du använt som du behöver betala ränta och avgifter. Det innebär att du bara betalar för summan du faktiskt använt – precis som med ett klassiskt kreditkort.

Hur skaffar jag en kontokredit?

Om du vill ha en kontokredit, kanske för att alltid ha tillgång till en ekonomisk buffert, börjar du med att ansöka om en sådan hos någon av de bolag som erbjuder sådana. Det finns flera på marknaden, du hittar några av de populäraste långivarna i vår jämförelselista med smslån direkt.

Innan du ansöker om en kontokredit bör du dock noggrant läsa igenom kostnaderna för krediten, så att du inte riskerar att dra på dig skulder som du sedan inte har råd att betala tillbaka. Det kan också löna sig att jämföra olika aktörer, eftersom kostnad för ränta och olika avgifter (som ev. uttagsavgifter) kan skilja sig åt. Och du vill naturligtvis ha den kredit som innebär lägst kostnader och är mest fördelaktig för just dina behov.

När du ansökt om och beviljats en kontokredit behöver du inte använda den direkt. Istället kan du låta den ligga vilande tills den dag då du faktiskt behöver den. För att då ta ut pengarna loggar du in på sidan där du har din kontokredit. Därefter begär du ett uttag på den summa du behöver och eftersom din kredit redan är beviljad tas ingen kreditupplysning igen. Istället betalas pengarna ut direkt, oftast inom några minuter.

Resterande del av krediten – om du inte använde upp hela – finns kvar, utifall att du har behov av att ta ut denna någon annan gång.

Vad bör jag tänka på innan?

Som med allt annat finns det både fördelar och nackdelar när det kommer till kontokrediter. En stor fördel är att du alltid har tillgång till en buffert, om du oväntat skulle behöva en summa pengar. Säg till exempel att bilen eller tvättmaskinen går sönder – med en kontokredit har du då omedelbar tillgång till pengar för att lösa situationen och du slipper vänta flera dagar på att ett lån ska hanteras, beviljas och betalas ut.

En snabb tillgång till pengar kan dock också vara en nackdel, om du tillhör de som känner att pengarna bränner i fickan. Om du känner dig träffad bör du överväga om en kontokredit verkligen är rätt för dig. Kanske är det bättre att bara låna beloppet som behövs, när det behövs?

Jämfört med ett kreditkort är det dock något svårare att okynneshandla med en kontokredit, eftersom du för att få ut pengarna först måste logga in och därefter göra en aktiv överföring till ditt bankkonto. Tänk dock på att det ofta tillkommer flera avgifter, utöver ränta. Till exempel uttagsavgift. Därför bör du också alltid jämföra räntor, avgifter och villkor innan du ansöker, för att se till att du får den bästa lösningen.