Att tänka på innan man tar ett sms-lån

Är detta en rimlig utgift att låna till?

Till att börja med bör man fundera en extra sväng på om detta är en rimlig utgift att låna pengar till. Att sms-lån är så lättillgängliga innebär tyvärr också att personer ibland tar tämligen oövertänkta sms-lån.

Det finns absolut situationer där ett sms-lån kan vara den bästa vägen. Du har precis fått en jobb i en annan stad, men har inte pengar till första månadshyran på nya lägenheten. Du bor långt från allmänna kommunikationer och bilen måste lagas NU annars kan sms lån direktfamiljen inte ta sig till skola och jobb. Oväntade utgifter har skrapat rent sparkontot och du har nu hamnat i kläm mellan sista utbetalningen från CSN och första lönen från sommarjobbet, så du behöver ett litet lån för att kunna klara dig tills lönen kommer in på kontot.

Det finns också situationer där sms-lån riskerar att skjuta ekonomin i sank. Om man till exempel har väldigt låga inkomster kan det kännas lockande att ta ett sms-lån för att kunna unna sig en festkväll, att besöka vännerna i en annan stad eller för att köpa någon produkt man längtar efter. Problemet är förstås att om ekonomin redan är supertajt så kommer det att bli svårt att betala tillbaka lånet med ränta och avgifter.

En bra fråga att ställa sig är: Om det var omöjligt för mig att spara ihop till den här utgiften i förväg eftersom jag har så ont om pengar, kommer jag verkligen att klara av att betala av lånet i tid trots att mina inkomster är oförändrade?

Om du högst tillfälligt har problem med att betala dina räkningar och har skött dina betalningar ordentligt tidigare, kontakta omedelbart företagen som skickat ut räkningarna och försök få anstånd med betalningen. Ibland behöver man inte ta ett sms-lån för att klara sig igenom en kortvarig tuff period utan det räcker med att skjuta på betalningen för vissa räkningar.

Är ett sms-lån det bästa lånet?

kostnadIstället för att bara titta på vilka sms-lån man kan få bör man kontrollera även andra lånemöjligheter. Ibland är ett sms-lån bästa valet, i andra situationer finns det andra lån som är mer förmånliga. Kanske skulle ett blancolån på 20 000 kronor i banken vara ett bättre val? Eller ett fackligt medlemslån? Ibland får man bättre villkor om man ordnar med lånet via den man ska betala, t ex tandläkaren, apoteket eller bilfirman.

Pantbanken är ett intressant alternativ för den som har något att sätta som säkerhet. Fördelen med pantbanken är att du inte riskerar betalningsanmärkning, inkasso och skuld hos Kronofogden om du misslyckas med att betala tillbaka lånet.

Vad blir totalkostnaden för SMS-lånet?

Kontrollera alltid vad totalkostnaden blir för sms-lånet. Titta inte bara på vilken ränta som erbjuds, utan vad hela kostnaden blir, inklusive avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift. Ibland är ett sms-lån med högre ränta och lägre avgifter mer förmånligt än det där sms-lånet med väldigt låg nominell ränta där avgifterna är skyhöga. Jämfört alltid flera olika långgivare och lån istället för att nöja dig med första bästa. Mer info här. Långivare är enligt lag skyldiga att ange effektiv årsränta i sin marknadsföring av sms-lån så att det ska bli enklare att jämföra villkoren.

Vilket avbetalningstid är bäst?

Lägst lånekostnad för ett sms-lån får man vanligen om man tar ett extremt kortfristigt lån, till exempel ett som ska betalas tillbaka om 14 dagar. Detta innebär dock inte per automatik att superkort återbetalningstid är det ekonomiskt smartaste valet. Om du är säker på att du kommer att kunna betala tillbaka hela lånet mycket snart, inklusive ränta och avgifter, kan ett superkortfristigt lån vara en bra idé. I andra fall kan det vara smartare att välja ett lån som betalas av i delar, till exempel hälften nästa månad och andra hälften månaden därefter. Detta ökar chansen för att du ska lyckas betala tillbaka lånet i tid och slippa dyra påminnelseavgifter och dröjsmålsränta.