Frågor och svar

Här kan du läsa några av de vanliga frågor och svar som finns kring sms lån. Du kan även besöka guiden och portalen www.lånapengar.com. På den sidan finns det kompletta artiklar om varje nedanstående fråga och ämne, så att man kan fördjupa sig.

Låna trots betalningssanmärkningar?

Du får oftast inte din låneansökan godkänd om du har betalningsanmärkningar men det förekommer att vissa lånegivare godkänner dig trots detta. Se sms lån med betalningsanmärkningar för att se en lista med lånegivare som godtar anmärkningar.

Hur lång tid innan smslån blir utbetalt?

Det varierar mellan lånegivare och det beror delvis på vad du har för bank. Om du har samma bank som lånegivaren så går det fortare. Det beror även på vilken dag du får ditt sms lån godkänt, om det är på en helg så kan det ta till efter helgen. De flesta lånegivare meddelar detta eller ger information om utbetalningstider på sin hemsida.

Är räntan dyr på ett smslån?

Ja, själva räntan är förhållandevis hög men de flesta lånegivare räknar inte lånekostnaden i procent utan ger dig en fast kostnad som baseras på beloppet samt den återbetalningstid du väljer. Den faktiska kostnaden är inte speciellt hög eftersom det i regel rör sig om små summor. Ett privatlån på 350.000 kr blir t.ex betydligt dyrare i den faktiska kostnaden.

Ta smslån om jag är under 18 år?

Nej det får du inte. Ingen lånegivare godkänner ansökningar från minderåriga då det enligt Svensk lag inte är tillåtet att låna ut pengar till personer under 18 år. Vissa lånegivare kräver till och med att du är minst 20 år gammal.

Vad får man använda ett sms lån till?

Du får använda pengarna från ditt sms lån till vad du vill och det är ingen som frågar vad du ska använda dem till. Du bör dock använda sunt förnuft och inte låna till saker som inte är absolut nödvändiga. Att t.ex ta ett sms lån för att gå på krogen är inte sunt men att låna pengar till en dyr bilreparation kan vara en bra och motiverad lösning.

Förlänga betalningen om man behöver?

Ja, i vissa fall kan du det. Kontrollera detta hos lånegivaren innan du ansöker om sms lånet. De flesta lånegivare har information om det på sin hemsida.

Ha flera sms lån samtidigt?

Rent teoretiskt kan man ha hur många som helst men för varje sms lån man ansöker och får godkänt så registreras det i ett register hos kreditupplysningsföretag. När en lånegivare sedan gör en ny kreditupplysning på dig och ser att du redan har ett antal sms lån så kommer du bli nekad lånet. Du kommer alltså förr eller senare att inte kunna låna mer innan du har betalat av de sms lån du redan har.

Om jag inte kan betala mitt sms lån?

Om du inte klarar att betala ditt sms lån så kommer ett inkassoföretag att skicka ett krav till dig och samtidigt kan du få en betalningsanmärkning för att du inte har betalat ditt lån, trots påminnelser från lånegivaren. Om du inte betalar in skulden till inkassoföretaget så lämnas ditt ärende vidare till Kronofogden som då inleder en skuldsanering, som innebär att du får leva på existensminimum tills dess att lånet är betalt.

Vad är kreditupplysning?

Om man lånar ut pengar eller ger andra typer av krediter behöver ett bra underlag för att kunna bedöma om någon ska ge dig kredit. Kreditbedömningen hänger på idén att det är liten risk att ge kredit till någon som tidigare har skött sin ekonomi och större risk att ge kredit om någon har misskött sin ekonomi.

För att förenkla kreditgivningen för en långivare så finns det kreditupplysningsföretag. Dessa företag ger långivaren information om den som söker kredit. Det vill säga en kreditupplysning. Denna upplysning och information hjälper långivaren att bedöma riskerna för utlåning. Det gör att långivaren inte behöver gardera sig mot alla risker och kan fatta snabbt beslut gällande kredit.

Kreditupplysning är  inriktad på ekonomiska förhållanden hos personer. Andra personliga uppgifter kan finnas med, till exempel ålder eller och om man är gift. En kreditupplysning innehåller inte bara ren fakta. Det finns också med omdömen och tips som ledning för en ekonomisk bedömning, helt enkelt ett slags kreditbetyg. UC, upplysningscentralen, Bisnode och Creditsafe är några av de företag som riktar in sig på att ge kreditupplysningar till långivare.