16 mar

De bästa kryptokurserna i mars 2022 för investerare som gillar ett organiserat tillvägagångssätt

Du kan hitta onlinekurser om allt från hur man köper en bil till att lära sig hur du kan investera dina pengar på marknaden. Det är ingen överraskning att kryptovalutamarknaden är likadan.

Det finns dock några varningar att ta hänsyn till innan du förbinder dig att ta en kurs om de senaste trenderna inom investering. Om du funderar på att anlita någon för att ge finansiell rådgivning se till att du vet exakt vilken information och vilka resurser du kommer att få, särskilt för ett område som är så dynamiskt och nytt som krypto. För allmänna råd och när det gäller kryptovaluta är det bäst att hålla sig till traditionella finansiella rådgivare med en ackreditering som Certified Financial Planning (CFP).

Kurser om kryptovalutor varierar från detaljerade beskrivningar om blockkedjetekniken till djupgående förklaringar om handel med kryptovalutor. Vi anser inte att något av dessa alternativ är platsen där nybörjare inom kryptoinvesteringar bör börja.

Detta eftersom det finns massor av gratis information om kryptovalutor som lär nya investerare den nödvändiga informationen för att veta vad som händer på marknaden och var kryptovalutor passar in i deras portföljer.

” Kryptovärlden är i grunden ett öppet system. En majoritet av informationen är gratis” förklarar Theresa Morrison, CFP för Beckett Collective. ”Ibland kan det dock vara värt att köpa ett alternativ med cliff notes. Var medveten om vad du får i utbyte i utbyte mot dina pengar.”

Om kurs- eller modulstilen för undervisning är det du gör bäst och du tror att ett alternativ med cliff notes passar dig, så finns här några faktorer att ta hänsyn till när du väljer en kurs i kryptovaluta:

Vad gör en bra kryptokurs till en bra kurs?

I en värld som är full av bedrägerier, bedragare och stölder Det är ofta svårt att hitta pålitliga informationskällor, särskilt för dem som är nya.

Verkligheten är att du inte behöver en kurs i kryptovaluta för att börja investera. Vi tittade på 10 populära kurser och fann att majoriteten av dem svänger kraftigt mot djupgående analyser av handel och tekniska dykningar i blockkedjetekniken och dess potential. Det finns också de fanatiker som vill bli rika snabbt och som utgör det perfekta exemplet på det gamla talesättet Om något låter alltför lockande i sitt utseende är det troligen också så.

Vi stötte dock på två kurser som kan vara användbara för nybörjare som vill förstå mer om kryptovaluta i allmänhet samt långsiktiga investerare som letar efter sätt att införliva krypto som en diversifierare för spekulation i sin portfölj. Den första kursen är gratis och den andra kostar en avgift.

De bästa kryptokurserna 2022

Det finns två kurser som vi hittade som ger bra information om kryptovalutor samt grundläggande råd om investeringar. Den ena kursen är kostnadsfri (du får allt material i kursen utan kostnad, men du får inte vissa extrafunktioner, till exempel uppgifterna som betygsätts) och är mer grundlig. En annan kurs har ett pris men den förklarar tydligt det grundläggande som du bör känna till om kryptovaluta. Båda kurserna har fått bra recensioner och har fått betyg av läsarna.

 • Blockchain och kryptovalutor Blockchain En kort introduktion till digitala valutor.
 • Kryptovaluta Grunderna Köp, sälj och handla med kryptovaluta

Kryptovaluta och blockkedja En kortfattad översikt över digitala valutor

Klassen kan ledas av Jessica Wachter och Sarah Hammer Två professorer vid Penn State Universitys Wharton School of Business. Kursen består av fyra moduler , som var och en tar mellan en och två timmar att genomföra.

Du kan gå kursen utan kostnad, vilket innebär att du har tillgång till all video och allt kursmaterial. Du måste ha ett betalt Coursera-konto för att få tillgång till ytterligare funktioner som t.ex. prov som betygsätts och ett certifikat som kan delas. När du först får tillgång till webbplatsen måste du betala. Du hittar dock en hyperlänk för ”audit the course” (granska kursen), så att du kan få tillgång till en obetald version.

Kursen är mycket mer djupgående än en enkel förklaring och den ägnar också ett helt avsnitt åt ”cryptocurrency as an investment class”, vilket är användbart för dem som är intresserade av att förstå hur cryptocurrency kan införlivas i din investeringsportfölj. Kursen förklarar riskerna och fördelarna med att investera i kryptovaluta och hur Bitcoin kan användas för att ”placera i en lättare att förutse och stabil portfölj”.

Vi uppskattar det faktum att kursen ägnar ett helt avsnitt åt ”Kryptovaluta som tillgångsklass”, där man tittar på ”om kryptovaluta kan betraktas som en tillgångsklass i de enskilda investeringsportföljerna”, enligt kursens webbplats. Den fördjupar sig också i att utforska kryptovaluta med hjälp av den traditionella investeringslinsen och upptäcka modellen för prissättning av kapitaltillgångar samt principerna för den moderna teorin om portföljer.

Den kostnadsbaserade versionen ger dig tillgång till testet, men du kan också ladda ner läsmaterialet och PDF-filer om du bara använder testversionen.

Grunderna för kryptovalutor: Köp Sälj och handel med kryptovaluta

Den Udemy-hostade kursen är en kort introduktion till grunderna i kryptovaluta. Den består av tre delar med 19 föreläsningar. Den är en 45 minuter lång. Kostnaden är 94,99 dollar Den erbjuder dock en rejäl rabatt (senast såldes den för 15,99 dollar). Vi föreslår att du undviker att köpa den i sin helhet och håller utkik efter erbjudanden som får ner den till 15-20 dollar och helst.

Den här instruktörens namn Instruktören är George Levy, chef för inlärningsavdelningen på Blockchain Institute of Technology. Kursens läroplan täcker allt från definitionen av en kryptovaluta till hur du kan konvertera din kryptovaluta till fiatpengar.

Förutom föreläsningen kan du få tillgång till pdf-filer och manualer som du kan studera och hänvisa till senare under kursen, till exempel kryptovalutabörsens startguide. Du kan också göra ”kunskapskontrollfrågor” under hela kursen för att se om du har förstått viktiga begrepp och termer. Dessa ytterligare funktioner kan bidra till att göra kursen värd priset, om du tror att de kommer att gynna dig på lång sikt.

Kursen täcker också en viktig aspekt för investerare: Behöver du verkligen investera i kryptovaluta i första i första Det är inte det idealiska alternativet för alla. ”Hur kan du vara med på det här området? Ännu viktigare, kan du någonsin delta? Om så är fallet, vad kan du göra för att se till att du är säker? Vi kommer att täcka detta”, säger Levy i en video.

Vilken är den bästa strategin att använda för kryptohandel?

Det är en riskfylld tillgång samt att de som är populära sådana – som Bitcoin och Ethereum är volatila i värde på daglig basis. Det är därför som experter på investeringar rekommenderar att du inte lägger mer än 5procent av din portfölj i kryptovaluta och att du inte investerar mer än vad du är bekväm med att förlora.

Att sälja och köpa olika valutor är inte det mest effektiva alternativet om du investerar i krypto som värdeförvaring enligt experterna. Dessutom att dina skatteförpliktelser snabbt kan bli komplicerade när du handlar mer. Det bästa alternativet för investerare som vill investera långsiktigt är att köpa den mängd kryptovaluta som du har råd med och är bekväm med att förlora, samtidigt som du bevarar den.

Många kryptorelaterade kurser koncentrerar sig på den intrikata handeln med olika kryptovalutor, som visserligen inte alltid tillförlitligt kan ge omedelbar vinst. Vi anser inte att detta är ett sunt eller säkert alternativ, därför rekommenderar vi endast kurser som täcker möjligheten att köpa och behålla kryptovaluta som långsiktiga investeringar på samma sätt som andra investeringar som är långsiktiga. En annan av de mest metoder för att lyckas är att förstå så mycket som möjligt om hela innebörden av kryptoinvesteringar genom att följa råd från professionella. Vi föreslår en onlinekurs om bitcoin på bitcoin-kurs.se.

04 feb

Läs om hur du kan finansiera dina köp av altcoins

När det kommer till kryptovaluta fortsätter Bitcoin över ett decennium efter lanseringen på marknaden att ligga på topp. I skrivande stund är en Bitcoin värd cirka 40 000 dollar – en enorm ökning från en dollar som den var värd från första början. Den enorma framgången med Bitcoin har gjort att det vuxit fram en mängd alternativ, som både delar vissa egenskaper med Bitcoin och också fungerar med sina egna regler. Dessa alternativ har samlingsnamnet altcoins och utgör alla kryptovalutor som inte är Bitcoin.

Omfattningen av altcoins är stor då det finns omkring 7 000 kryptovalutor och några av de största och mest populära är:

 • Ethereum (ETH).
 • Ripple (XRP).
 • Tether (USDT).
 • Bitcoin Cash (BCH).
 • Bitcoin SV (BSV).
 • Litecoin (LTC).

Ersätter snart traditionella valutor

På samma sätt som Bitcoin är altcoins en decentraliserad digital valuta som i framtiden kan ersätta traditionella valutor, såsom dollarn och kronan. Eftersom altcoins är decentraliserade betyder att inga banker eller finansiella system kontrollerar deras utgivning och transaktioner.

En annan likhet med Bitcoin är att altcoins använder blockchain-tekniken som är själva mekanismen bakom alla kryptovalutor. Genom blockchain valideras transaktioner eller skapas nya block i kedjan.

Fördelar med att köpa altcoins

En av de främsta fördelarna med altcoins är att de utgör ett bra alternativ till Bitcoin. Om Bitcoin av någon anledning skulle sjunka i pris så kommer altcoins vara en bra reserv, även om stora förändringar på marknaden också kan drabba andra kryptovalutor. En annan fördel är att många altcoins erbjuder förbättringar av vissa egenskaper hos Bitcoin, såsom snabbare hastigheter, lägre transaktionskostnader samt mindre kostnader för produktion av nya digitala mynt eller ”gruvdrift” som det brukar kallas. Som du märker finns det många fördelar och här kan du läsa mer om altcoins och hur du börjar investera. Det snabbaste sättet att börja investera är utan tvekan att låna pengar och välja sms-lån eftersom de är lättast att få beviljade. Du kan till och med bli beviljad utan en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) och med betalningsanmärkning!

Överväg att låna pengar för att investera i altcoins

Att låna pengar för att investera är en vanlig aktivitet bland professionella investerare på aktiemarknaden. Anledningen till att så många gör det är för att det helt enkelt kan öka din avkastning enormt. Faktum är att denna strategi är mindre riskabel än vad du tror med tanke på att du endast betalar 30 procent i skatt på vinsten. Om du mot förmodan gör en förlust, en så kallad kapitalförlust, får du göra avdrag för 70 procent av den. På så sätt minskas den ekonomiska risken för dig samtidigt som chanserna att göra bra affärer är stora. Besök sms-lån-direkt.org redan idag för att jämföra de bästa lånen och komma igång.

21 jan

Du börjar bosätta dig i ditt nya hus och letar efter en internetanslutning

När du har hittat det perfekta hemmet och bosatt dig i ditt hem kan du börja leta efter de bästa erbjudandena på marknaden som uppfyller dina behov. Det första steget är att hitta den bästa bredbandsleverantören.

Vad är bredband?

Bredband är en term som används för att beskriva en mängd olika tekniker för högkapacitetsöverföring som kan överföra röst, data och video över stora avstånd med mycket höga hastigheter. Vanliga överföringsmedier inkluderar koaxialkablar och fiberoptiska kablar samt radiovågor.

Bredband kan anslutas hela tiden och eliminerar kravet på uppringning. Dess värde är brett och möjliggör överlägsen kvalitet och snabb tillgång till information som telekonferenser, dataöverföring och många andra områden, inklusive hälso– och sjukvårdsutbildning, hälsa och tekniska framsteg.

Förstå bredband

Nuförtiden är diskussionen om bredband ofta centrerad kring bredband med höghastighetsanslutning till Internet. Tidigare beskrevs bredbandsinternet som att ha en högre hastighet än en vanlig uppringd Internetanslutning. Men nu är det normalt att mer exakta definitioner efterfrågas.

Till exempel beslutade Federal Communications Commission (FCC) 2015 att tjänsten för att kvalificera sig som bredbandsinternet måste ha uppladdnings- och nedladdningshastigheter på minst tre megabit respektive 25 megabit.

Generellt sett är de två huvudsakliga egenskaperna hos bredband att det är snabbt och tillgängligt 24/7. Dessa egenskaper används för att skilja bredband från uppringda anslutningar. Den uppringda Internetanslutningen mindre tillförlitlig och mindre tillförlitlig, den var också endast tillgänglig när användaren önskade det.

Globala hastigheter och användning

På grund av dess distinkta fördelar jämfört med uppringd, är bredbandsanslutning till Internet mycket eftertraktad av slutanvändare och regeringstjänstemän.

Användningen av bredband har ökat. Enligt statistik från International Telecommunication Union (ITU) som är FN:s specialiserade organ för informations- och kommunikationsteknik (IKT) Den uppskattade mängden människor som använder Internet nådde 4,9 miljarder år 2021. Detta är en ökning från 4,1 miljarder i 2019.

Hastigheten på bredband ökar också. År 2023 beräknas världsgenomsnittshastigheten för bredband stiga till 110,4 Mbps, nästan dubbelt så hög hastighet som 45,9 Mbps 2018. Mobilhastigheter förväntas dock nå 43,9 Mbps år 2023. Detta är en ökning från 13,2 Mbps 2018 .

Om du behöver ett mikrolån för någon faktureringsinstallation kan vi hjälpa dig med det, annars om du vill veta läs mer om bredband.

25 dec

Så får du hjälp med dina skulder

Det är idag ett stort antal svenskar som är skuldsatta – faktum är att det enligt siffror från Konsumentverket är nästan 400 000 svenskar som har skulder hos Kronofogden idag. Anledningarna till skuldsättningen är många – men det finns ljus i tunneln även för den som är skuldsatt. Till exempel kan du få hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare att ordna upp i din ekonomi. 

Budget- och skuldrådgivning

Varje kommun i Sverige ska tillhandahålla en skuld- och budgetrådgivning. Denna ska finnas för att hjälpa kommunens invånare med bland annat ekonomisk rådgivning – men också med specifika handlingar i syfte att få ordning på ekonomin. Det kan till exempel handla om att hjälpa konsumenten kontakta långivare för att lägga upp en avbetalningsplan eller ansöka om skuldsanering. 

De kan också hjälpa till med att förhandla om räntor hos befintliga långivare – något som kan vara avgörande för om en persons ekonomi ska bära eller brista. 

Att få ekonomisk rådgivning hos kommunen ska alltid vara helt kostnadsfritt – ofta är det ju de som har en snäv ekonomisk marginal som behöver hjälpen mest. Om du upplever att du inte får den hjälp du har rätt till via din kommun kan du skicka in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, eller förkortat IVO. 

Få hjälp med skuldsanering

Om du är rejält skuldsatt och inte ser några möjligheter till att kunna lösa dina skulder inom en rimlig framtid, finns det en chans för dig att få skuldsanering. Vid en skuldsanering befrias den betalningsskyldige helt eller delvis från sina skulder, efter att ha gjort en avbetalningsplan där denne betalat alla sina inkomster, förutom existensminimum, till sina fordringsägare under fem års tid. 

Att ansöka om skuldsanering kan av många upplevas som krångligt och det kan därför vara bra att känna till att det går att få hjälp med detta hos kommunens budget- och skuldrådgivning. Du kan då få hjälp genom hela saneringsprocessen, med allt från att skriva och skicka in ansökan till att få stöttning under processen.

Om din ansökan om skuldsanering skulle få avslag kan du också få hjälp via kommunen att skriva ett överklagande. 

Eftersom det för många kan kännas jobbigt att ha hamnat i en tuff ekonomisk sits kan det vara bra att känna till att rådgivarna hos kommunen alltid har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får diskutera ditt ärende med någon utomstående – faktum är att de inte ens får nämna att du varit hos dem. 

Du hittar kontaktuppgifter till rådgivningen här.

16 aug

Vad gäller vid reklam av lån i Sverige?

Staty med vågskålar och lagböcker

Det är inte alla som lånar pengar som tänker på att det finns regler kring hur utlånarna får marknadsföra sig – men det finns det faktiskt. Såväl banker som kreditbolag måste nämligen förhålla sig till konsumentkreditlagen, och där står tydligt angett hur reklam för lån får och inte får marknadsföras i Sverige.

Det handlar bland annat om att man inte ska marknadsföra lån som ”guld och gröna skogar” och en enkel lösning, eftersom det alltid tillkommer ränta och avgifter. Allt för att skydda konsumenten i så stor utsträckning som möjligt.

Reglerna kring marknadsföring av lån är stränga och konsumentkreditlagen är tvingande till konsumentens fördel. Enkelt beskrivet betyder det att en långivare inte får ge den sökande sämre villkor än vad som står angivet i lagen.

Lånets kostnad ska anges tydligt

Först och främst får ingen långivare eller annan aktör som förmedlar krediter framhäva lån som en snabb och enkel lösning till ekonomiska problem. Det är heller inte tillåtet att uppge vilseledande information kring krediten, utan alla villkor kring denna ska finnas klart och tydligt beskrivna. Den sökande ska ha möjlighet att gå igenom dessa på egen hand innan man väljer att ansöka.

Att informera om räntor och andra kostnader är också ett lagkrav, och det måste anges ett representativt låneexempel. Att det är representativt innebär att om räntan sätts mellan 20 och 35 procent, är det inte representativt med ett exempel där räntan är på 20 procent eftersom de flesta inte kommer få den lägsta räntan.

De flesta kommer troligen hamna någonstans närmare det övre spannet, vilket i så fall är det som anses representativt för lånet och ska användas i exemplet.

Ett låneexempel kan förslagsvis se ut såhär: ”För ett lån på 10 000 kronor som slutbetalas genom 12 åter­betalningar med lika stora månadsbetalningar är den effektiva räntan 65,83 procent och årsräntan 39 procent. Månadskostnaden är 1 095 kronor och totalt att betala blir 12 979 kronor. Kostnaden är 2 979 kronor”.

Den effektiva räntan (årsränta + avgifter) ska anges i exemplet. Om låneexemplet inte anger den effektiva räntan måste informationen specificera följande:

 • krediträntan
 • vilka avgifter som tillkommer
 • andra eventuella kostnader
 • kreditens belopp
 • avtalets löptid – hur lång tid återbetalningen tar
 • det totala belopp som ska återbetalas
 • hur många avbetalningar som krävs, samt hur stora dessa kommer bli

Sanktioner vid brott mot lagen

Om en långivare inte sköter sin marknadsföring enligt lagen kan det anmälas till Konsumentverket. Det är dem som, tillsammans med Finansinspektionen, sköter tillsynen för konsumentkreditslagen.

Om ett bolag inte sköter sig kan det drabbas av sanktioner. Dessa kan sträcka sig från en enkel varning till en straffavgift – beroende på hur allvarlig överträdelsen är. I värsta fall kan ett bolag tvingas upphöra med sin verksamhet helt och hållet.

08 jun

Så räknar du ut din lånekostnad

När du tar ett lån kan det vara bra att ha koll på hur mycket detta lån kommer kosta dig varje månad. Detta kan man på egen hand räkna ut och även om det kan låta krångligt är det faktiskt inte så svårt. Det du behöver ha koll på är ränta och lånebelopp, samt avgifter. Sedan är det lätt att räkna ut kostnaden för lånet.

Det finns två olika begrepp att hålla koll på – månadskostnad och totalkostnad. Precis som det låter, så är månadskostnaden hur mycket du ska betala för ditt lån varje månad, och totalkostnaden är hur mycket lånet kommer att kosta dig totalt.

Kvinna med papper som rättar

Hur räknar jag ut räntan?

Att räkna ut räntan är antagligen det som känns allra krångligast när man ska räkna ut hur mycket ett lån kommer att kosta, men det är faktiskt inte ett dugg svårt. Det finns en enkel formel för att räkna ut årsräntan, och den lyder:

Lånekostnaden x Räntan = Räntekostnad

Vi tar ett exempel för att illustrera. Du lånar 10 000 kr med en ränta om 7%. Då tar du 10 000 x 0,07 = 700. Den årliga räntekostnaden är alltså 700 kr.

Om du därefter vill veta hur mycket lånet kommer kosta dig i ränta varje månad tar du räntekostnaden per år och delar den på 12. I detta fall blir det alltså 700/12 = 58.33. Då är din månatliga räntekostnad med andra ord 58.33 kr.

För att ta reda på hur mycket själva amorteringen (det vill säga avbetalningen) kommer kosta dig varje månad tar du lånesumman delat på antalet månader du ska betala tillbaka lånet på. Om vi återigen tar ditt lån om 10 000 kr som exempel, vilket du ska betala tillbaka på 12 månader, så tar du 10 000/12 = 833.33.

För att få fram månadskostnaden på ditt lån tar vi nu 833.33 (amortering) + 58.33 (ränta) = 891.66. Förutsatt att ditt lån inte har några avgifter kommer det alltså kosta 891.66 kr varje månad. Totalkostnaden blir 891.66 x 12 = 10 699.92 kr.

Om det finns avgifter, som en månatlig aviseringsavgift eller uppläggningsavgift lägger du bara till den kostnaden på din uträkning för att få fram korrekt summa.

19 aug

Tjänstesektorn går nedåt

Det som kallas för tjänstesektorn är en benämning på offentliga eller privata företag som tillhandahåller olika typer av tjänster. Tjänstesektorn innefattar den offentliga sektorn, som är staten. Den innefattar också kommuner. Den privata tjänstesektorn innefattar olika typer av tjänsteföretag och organisationer.

Arbetsmarknaden ligger under ständig förändring. Beroende på vissa givna delar så har teknik till allt större del tagit över mycket. Det har ersatt vissa gamla arbetssätt och arbetsmarknaden flyttar således från en sektor till en annan. Under 1800-talet så var vårt land en så kallad jordbruksekonomi. Sen dess har vi mer och mer gått igenom industrialismen. Just nu anses Sverige vara en tjänsteekonomi.

Privata tjänstesektorn är idag den största arbetsgivarmarknaden i Sverige. Ungefär 30% av alla anställda i Sverige jobbar inom tjänsteföretag. Tänkvärt är att det inte bara är Sverige som visar dessa trender. Trenden är genomgående för i stort sett alla I-länder i världen som gått från ett jordbrukssamhälle till att vara ett mer modernt samhälle, där teknik tar över marknaden mer.

09 jul

Kraftig nedgång i kinesiska investeringar i USA

china and usa flags with cracks

Den eskalerade handelskonflikten mellan USA och Kina börjar ge dramatiska effekter. Under en längre tid har President Trump ansett att det amerikanska handelsunderskottet gentemot Kina är alldeles för stort och att det behövs ”täppas igen”. Detta har lett till att han infört tullar och avgifter på varor och produkter ifrån Kina och övriga länder. Ekonomer runt om i världen har länge varnat för att konsekvenserna av ett handelskrig kan bli förödande och nu börjar effekterna att synas.

Dramatiska siffror

Den amerikanska nyhetsbyrån CNBC kunde under Juni månad rapporertera att de kinesiska investeringarna i USA har under årets första fem månader minskat med 92% gentemot samma period föregående år. Under 2018 har investeringarna i USA från kinesiska investerare uppgått till 1,8 miljarder dollar, vilket kan jämföras med 2017 där de uppgick till 29 miljarder dollar och året innan dess, 2016, uppgick det till så mycket som 46 miljarder dollar.

Kina en enorm handelspartner

Under 2017 räknade man att det totala värdet av varor i handeln mellan USA och Kina uppgick till över 636 miljarder dollar, cirka 6360 miljarder SEK, detta kan jämföras med Sveriges BNP som under 2017 uppgick till dryga 400 miljarder dollar, 4600 miljarder SEK. Att en konflikt i handeln mellan USA och Kina uppstår kan med andra ord leda till svåra ekonomiska konsekvenser, ett exempel som kan ge en viss bild är att Kinas export till USA stod för cirka 500 miljarder dollar av denna summan under 2017. Samtidigt uppgick USA:s export till kina till cirka 130 miljarder dollar, något som tidigare känt är vad just President Trump kampanjade emot.

20 mar

Deklarationstips

 • ROT- OCH RUT-Avdrag: ROT är tjänster som klassas som reparation, underhåll och ombyggnad. I Avdraget får man dra av 30 procent för ROT och 50 procent för RUT gällande arbetskostnaderna. Det är företaget som utför tjänsterna som drar av detta automatiskt och det kommer förtryckt på din deklaration.
 • Avdrag för mobil och dator: Om man använder sin privata telefon för tjänstesamtal, så kan man få dra av kostnaderna för detta om man kan visa upp merkostnader för samtalen. Även kostnader för internet, dator, surfplatta kan få dras av om det är ett måste att använda för att klara tjänsten och arbetsgivaren inte tillhandahåller det.
 • Avdrag för cykel till och från arbetet: Om man cyklar till och från jobb, så kan man dra av 250 kronor per år för cykelkostnader.
 • Avdrag för resor till och från arbetet: Om man åker kollektivt till och från arbetet så får man dra av de avgifterna som överstiger 10 000 kronor. Använder man sin privata bil, avståndet till arbetet är längre än 5 kilometer och du sparar mer än 2 timmars restid, så får man dra av kostnaderna. Avdraget är 18,50 kronor per mil för privatbil men använder man tjänstebil är avdraget 6,5 kronor per mil om det är dieselbil och 9,5 kronor om det är en bil med övriga bränslen.
 • Avdrag för pensionssparande: Om man saknar rätten till pension i din anställning, så har man rätt att göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten. Maxtaket är 443 000 kronor.
29 sep

Så här kan du spara pengar i höst

Hösten är normalt den tiden på året då hushållen gör av med minst pengar. Om det inte står en semesterresa på programmet på höstlovet, är kostnaderna för annat än boende, mat och transporter vanligtvis ganska låga. För många finns det pengar att spara under de mörka höstmånaderna, pengar som kan komma väl till pass inför julen och kanske särskilt i januari, som brukar vara en tuff månad ekonomiskt.

Oavsett om du har behov av att spara på grund av en betungande skuldbörda, en allmänt svag ekonomisk situation eller bara vill kunna sätta guldkant på julledigheten finns några smarta tips för att få mer i plånboken.

Mat enligt säsong

Olika matvaror har olika säsonger. Det kanske inte är så tydligt eftersom vi i vårt moderna samhälle kan få tag på exempelvis färska jordgubbar året runt, men under vissa perioder på året är vissa matvaror betydligt billigare än annars. Många sorters fisk och skaldjur, rotfrukter, olika typer av kål, svamp, äpplen och citrusfrukter är matvaror som är i säsong under höstmånaderna. Att de är i säsong innebär att det finns ett större utbud och det innebär att priserna blir längre än under årets övriga månader. Du kan enkelt spara hundralappar varje månad på att köpa mat i rätt säsong.

Rensa ut och sälj av

Samtidigt som du plockar in utemöblerna, krattar trädgården ren på löv och dekorerar boendet inför den långa vintern kan du passa på att rensa ut i garderober och i förråd. Det saker du hittar som har ett andrahandsvärde kan du med fördel lägga ut till försäljning på annonssajter eller auktionssajter. En ny plattform för köp och sälj på nätet är Facebook Marketplace. Här är det faktiskt helt gratis att annonsera.

Att sälja av kläder, sportutrustning med mera ger kanske inte så mycket extra i plånboken, men det ger alltid något. Dessutom får du förmodligen mer ro i sinnet efter en genomgång av garderober och förråd.

Utnyttja rabatter

Det bästa sättet att spara pengar är att dra ner på konsumtionen. Emellertid är det ju vissa saker som måste inhandlas. Det gäller särskilt om du har barn. Hösten är lite av högsäsong för webbutiker, helt enkelt eftersom mörkret och kylan gör att vi är inomhus mer och spenderar mer tid framför TV:n eller med mobilen eller surfplattan i handen. För att sticka ut i konkurrensen och få fler kunder erbjuder majoriteten av webbutikerna rabatter och andra typer av erbjudanden. Det kan du utnyttja för att spara pengar på de nödvändiga inköpen.

Säg upp abonnemangen du inte använder

Köpte du ett gymkort i januari för att ”komma igång” med träningen inför sommaren? Har du utnyttjat det flitigt eller är det snarare så att du inte använder det alls? Om du bara tränar sporadiskt betalar du ett antal hundralappar i månaden i onödan.

Hur är det med abonnemang på streaming, ljudböcker, dagstidningar på nätet, dagstidningar i brevlådan, Spotify med mera? Ta en titt på vilka tjänster du använder och avsluta de som du utnyttjar endast i mycket liten omfattning.