29 sep

Så här kan du spara pengar i höst

Hösten är normalt den tiden på året då hushållen gör av med minst pengar. Om det inte står en semesterresa på programmet på höstlovet, är kostnaderna för annat än boende, mat och transporter vanligtvis ganska låga. För många finns det pengar att spara under de mörka höstmånaderna, pengar som kan komma väl till pass inför julen och kanske särskilt i januari, som brukar vara en tuff månad ekonomiskt.

Oavsett om du har behov av att spara på grund av en betungande skuldbörda, en allmänt svag ekonomisk situation eller bara vill kunna sätta guldkant på julledigheten finns några smarta tips för att få mer i plånboken.

Mat enligt säsong

Olika matvaror har olika säsonger. Det kanske inte är så tydligt eftersom vi i vårt moderna samhälle kan få tag på exempelvis färska jordgubbar året runt, men under vissa perioder på året är vissa matvaror betydligt billigare än annars. Många sorters fisk och skaldjur, rotfrukter, olika typer av kål, svamp, äpplen och citrusfrukter är matvaror som är i säsong under höstmånaderna. Att de är i säsong innebär att det finns ett större utbud och det innebär att priserna blir längre än under årets övriga månader. Du kan enkelt spara hundralappar varje månad på att köpa mat i rätt säsong.

Rensa ut och sälj av

Samtidigt som du plockar in utemöblerna, krattar trädgården ren på löv och dekorerar boendet inför den långa vintern kan du passa på att rensa ut i garderober och i förråd. Det saker du hittar som har ett andrahandsvärde kan du med fördel lägga ut till försäljning på annonssajter eller auktionssajter. En ny plattform för köp och sälj på nätet är Facebook Marketplace. Här är det faktiskt helt gratis att annonsera.

Att sälja av kläder, sportutrustning med mera ger kanske inte så mycket extra i plånboken, men det ger alltid något. Dessutom får du förmodligen mer ro i sinnet efter en genomgång av garderober och förråd.

Utnyttja rabatter

Det bästa sättet att spara pengar är att dra ner på konsumtionen. Emellertid är det ju vissa saker som måste inhandlas. Det gäller särskilt om du har barn. Hösten är lite av högsäsong för webbutiker, helt enkelt eftersom mörkret och kylan gör att vi är inomhus mer och spenderar mer tid framför TV:n eller med mobilen eller surfplattan i handen. För att sticka ut i konkurrensen och få fler kunder erbjuder majoriteten av webbutikerna rabatter och andra typer av erbjudanden. Det kan du utnyttja för att spara pengar på de nödvändiga inköpen.

Säg upp abonnemangen du inte använder

Köpte du ett gymkort i januari för att ”komma igång” med träningen inför sommaren? Har du utnyttjat det flitigt eller är det snarare så att du inte använder det alls? Om du bara tränar sporadiskt betalar du ett antal hundralappar i månaden i onödan.

Hur är det med abonnemang på streaming, ljudböcker, dagstidningar på nätet, dagstidningar i brevlådan, Spotify med mera? Ta en titt på vilka tjänster du använder och avsluta de som du utnyttjar endast i mycket liten omfattning.