Utan UC

Varje ansökan om lån, oavsett det handlar om någon tusenlapp i smslån eller några miljoner i bolån, måste handläggas med syfte att undersöka om låntagaren ska anses vara kreditvärdig för lånet, det vill säga om han eller hon kan förväntas kunna betala tillbaka den lånade summan inklusive eventuella räntor och avgifter. Kreditprövningen utgår från information i en kreditupplysning. I den här artikeln berättar vi mer om kreditupplysningar samt smslån utan UC.

Om kreditupplysningar

Kreditupplysningen är, något förenklat, en bild av en privatpersons (eller företags) samlade kreditinformation. I informationen finns bland annat allmänna uppgifter om civilstatus, fastighetsinnehav och deklarerad inkomst. Mer intressant för den här artikeln är den kreditinformation som finns listad. Total beviljad kredit, total utnyttjad kredit, varje enskild kredit/varje enskilt lån samt deras respektive summor finns alltid med i informationen.

UC AB – ett av många kreditupplysningsföretag

UC brukar i vardagsspråk slarvigt räknas som en synonym till en kreditupplysning. Det är dock långt ifrån korrekt. UC AB är ett av de företag som sammanställer och säljer kreditinformation och företaget har inget monopol på den verksamheten. UC AB är emellertid störst och det är därför inte konstigt att synonymen har uppstått.

Det finns ett tiotal andra företag som sammanställer och handlar med kreditinformation. De fem största är Creditsafe, Bisnode, Soliditet (ägs av Bisnode), Syna och Sergel. Den som hämtar ut information från dessa aktörer får en kreditupplysning, digitalt eller på papper, och den har samma giltighet som information som hämtas ut från UC AB.

Låna pengar utan UC

Av ovan redogörelse förstår du enkelt att det går att ta smslån utan UC, om man med ”en uc” menar en kreditupplysning från UC AB. Det är bara att vända sig till en långivare inom smslån som anlitar en annan part. Det går dock inte att helt undvika att kreditinformation hämtas ut. Det är nämligen obligatoriskt (enligt lag) att ta in en standardiserad och sammanhållen kredithistorik.

Fördelen med att ansöka om smslån utan UC är att respektive kreditupplysningsföretag har sina egna register när det gäller kreditförfrågningar. Om en långivare vänder sig till exempelvis Creditsafe för att få ut information kommer den förfrågan att registreras endast hos Creditsafe. Har du redan många förfrågningar hos UC AB kan det vara en bra idé att undvika denna aktör då ett större antal kreditfrågor kan ses som negativt oavsett det rör beviljande eller avslag.

Besök Smslånutanuc.se för att se alla långivare som inte använder UC vid kreditupplysning.

Kreditprövningen är för din skull

Ovan har vi berättat om vad en kreditupplysning är, vilka företag som tillhandahåller kreditinformation samt om hur det går alldeles utmärkt att låna utan UC. I sammanhanget finns det några saker vi måste poängtera och det handlar framför allt om att du, oavsett du vänder dig till en långivare som använder sig av tjänster från Upplysningscentralen AB eller något annat kreditupplysningsföretag alltid ska tänka på att låna ansvarsfullt. Det kan vara lättare att få ett smslån beviljat om kreditupplysningen kommer från ett av de mindre kreditupplysningsföretagen, men denna möjlighet ska du givetvis inte utnyttja i onödan. Är din ekonomi dålig bör du inte ta ytterligare lån över huvud taget eftersom det med största sannolikhet förvärrar situationen i framtiden.

Viktigt att ha i bakhuvudet är att kreditprövningen främst är till för din skull som potentiell låntagare. Givetvis är det också en fördel för långivaren om det finns svart på vitt hur din kreditvärdighet ser ut så att ett välgrundat beslut om beviljande eller avslag kan tas, men en långivare står inte och faller med ett beviljat lån. Det kan emellertid en privatperson göra. Se inte UC, kreditupplysningar och kreditprövningar som krångliga hinder utan som funktioner som är till för att du inte ska överskuldsätta dig.