20 mar

Deklarationstips

  • ROT- OCH RUT-Avdrag: ROT är tjänster som klassas som reparation, underhåll och ombyggnad. I Avdraget får man dra av 30 procent för ROT och 50 procent för RUT gällande arbetskostnaderna. Det är företaget som utför tjänsterna som drar av detta automatiskt och det kommer förtryckt på din deklaration.
  • Avdrag för mobil och dator: Om man använder sin privata telefon för tjänstesamtal, så kan man få dra av kostnaderna för detta om man kan visa upp merkostnader för samtalen. Även kostnader för internet, dator, surfplatta kan få dras av om det är ett måste att använda för att klara tjänsten och arbetsgivaren inte tillhandahåller det.
  • Avdrag för cykel till och från arbetet: Om man cyklar till och från jobb, så kan man dra av 250 kronor per år för cykelkostnader.
  • Avdrag för resor till och från arbetet: Om man åker kollektivt till och från arbetet så får man dra av de avgifterna som överstiger 10 000 kronor. Använder man sin privata bil, avståndet till arbetet är längre än 5 kilometer och du sparar mer än 2 timmars restid, så får man dra av kostnaderna. Avdraget är 18,50 kronor per mil för privatbil men använder man tjänstebil är avdraget 6,5 kronor per mil om det är dieselbil och 9,5 kronor om det är en bil med övriga bränslen.
  • Avdrag för pensionssparande: Om man saknar rätten till pension i din anställning, så har man rätt att göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten. Maxtaket är 443 000 kronor.