Låna med betalningsanmärkning

Kvinna med surfplatta som ansöker om lån

Att låna pengar med betalningsanmärkning kan vara svårt och utbudet av långivare blir mindre, men det är fortfarande möjligt.

Det är tyvärr många långivare som nekar ansökningar om en betalningsanmärkning existerar, trots att det kan vara upp till två-tre år sen anmärkningen uppstod. För dem spelar det ingen roll vad omständigheterna bakom betalningsanmärkningen var. Det är alltså oväsentligt för utlånaren om din anmärkning uppstått på grund av bristande betalningsförmåga, eller på grund av en räkning som inte kom fram på posten.

Med det sagt, finns det långivare som faktiskt låter dig låna med betalningsanmärkning. Det är dock inte säkert att du blir beviljad det belopp du är ute efter. Större privatlån och bostadslån kan vara klurigt, men för mindre lån, som smslån (också kallat snabblån), brukar inte anmärkningar vara ett hinder. Dock bör du vara beredd på att räntan kommer bli betydligt högre på ett sådant lån för att kompensera för den ökade risken.

Smslån med betalningsanmärkning

Det vanligaste lånet att ta när man vill låna pengar med betalningsanmärkning är alltså smslån. Denna typ av lån kan även kallas för snabblån, eftersom pengarna brukar betalas ut snabbt till låntagaren. Eftersom smslån är en högkostnadskredit, och därför har en hög ränta i förhållande till det låga lånebeloppet, är kreditbolagen mer villiga att låna ut med högre risk. Och betalningsanmärkningar anses innebära högre risk.

Det beror på att en person som tidigare har haft problem med att betala sina skulder, ”lätt” kan få problem igen i framtiden. Men när det gäller smslån är det alltså oftast möjligt att låna med betalningsanmärkning, så länge betalningsförmåga för lånet finns – inkluderat ränta och avgifter.

Många av de smslån som ges, är så kallade högkostnadskrediter. Det innebär att lånet har en ränta som ligger på över 30 procent, och det informeras alltid tydligt i samband med lånet att det är en högkostnadskredit det handlar om. Tänk på att ett sådant lån kan bli dyrt i slutändan.

Det är viktigt att du tänker dig för, även om du får låna pengar trots en anmärkning. Läs igenom villkoren noggrant, och se till att du är säker på att du kan betala tillbaka de pengar du lånar – plus räntor och andra kostnader. Du vill inte riskera att dra på dig ytterligare en anmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är ett tecken på att du inte skött dina räkningar, eftersom en sådan uppkommer genom att en räkning inte blir betald. Beroende på vilken typ av räkning det är, går det olika fort att få en betalningsanmärkning. De flesta företag skickar ut påminnelser innan räkningen går vidare till inkasso och Kronofogden. Det finns dock vissa räkningar som när de inte betalats i tid går direkt till Kronofogden.

Det vanligaste scenariot med räkningar som går till inkasso och Kronofogden är att den betalningsskyldige helt enkelt inte har haft råd att betala räkningen, och låtit den förfalla. Ett annat, inte jätteovanligt, scenario är de som trots okej ekonomi helt enkelt missat att betala räkningen – till exempel kan det handla om någon som har flyttat och glömt beställa eftersändning av posten. Detta gör dock ingen skillnad för långivaren.

Låna med betalningsanmärkning utan UC

En betalningsanmärkning innebär automatiskt att du får en sämre kreditscore, eller kreditvärdighet. Det eftersom anmärkningen är en tydlig indikation på att du på ett eller annat vis har misskött din ekonomi genom att inte betala dina räkningar i tid – oavsett anledning i grunden.

Något annat som också påverkar din kreditscore är antalet kreditupplysningar som företag begärt ut av dig. Ju fler upplysningar som tagits på dig, desto sämre kreditscore kommer du att få. Det finns flera olika företag som erbjuder kreditupplysningar, och en kreditupplysning måste alltid tas i samband med en låneansökan – inga undantag. Därför indikerar många kreditupplysningar att du gjort många låneansökningar.

Beroende på vilket kreditupplysningsföretag som använts för att hämta upplysningen, kommer det dock att påverka din kreditvärdighet något annorlunda. När du vill ta större lån är det UC AB som används för att hämta kreditupplysningen. Hos UC vill du därför ha så få förfrågningar som möjligt. Det eftersom varje förfrågning här kommer minska dina chanser att få lån när du till exempel vill ansöka om bolån i framtiden.

Då kan du istället välja att låna med betalningsanmärkning utan UC. Det vill säga, ett lån där ett alternativt kreditupplysningsföretag används för att göra kreditkollen. Många långivare som erbjuder smslån och där du kan låna pengar med betalningsanmärkning erbjuder smslån utan UC.

De hämtar då istället upplysningen hos företag som till exempel Bisnode eller Creditsafe.

Vill du låna med betalningsanmärkning? Jämför smslån direkt här.