27 jul

Att vara för snål kan vara dyrt

Det är skillnad på att vara snål och att vara ekonomisk. Den som är snål – oavsett anledning – ger sig vanligtvis inte möjlighet att leva och det är en förlust. Att vara ekonomisk innebär istället att man ser till att ta för ekonomin hållbara beslut. Visst, det kan finnas tillfällen då det är klokt att ”snåla in”, till exempel om man vill spara till en resa utan att behöva ta ett lån eller om det saknas lite pengar i slutet av månaden på grund av extra räkningar eller många VAB-dagar. I det långa loppet är det dock bättre att sikta på att vara konsekvent ekonomisk. Här ska vi ge några exempel.

Billigt är ofta synonymt med låg kvalitet

Om vi bortser från mode, design och trender finns nästan alltid en direkt korrelation mellan pris och kvalitet. Ju mer du betalar för något, desto högre kvalitet kan du förvänta dig. Denna koppling är dock inte tydlig för alla och det beror ofta på att man främst tittar på en varas funktion. Ett bra exempel är produkter för hemmet, såsom till exempel kaffemaskiner. Alla kaffemaskiner, oavsett pris, brygger kaffe. Så, varför betala mer om funktionen är densamma?

Med stor sannolikhet innebär ett lägre pris att du får en kaffemaskin med sämre komponenter. Efter ett tag kan maskinen börja fungera sämre eller till och med sluta fungera helt och hållet. Då får du bita i det sura äpplet och köpa en ny. Hade du istället köpt en något dyrare variant hade du med stor sannolikhet kunnat använda den längre och därmed sparat pengar i längden.

Försäkringar ska du inte snåla in på

I Sverige har vi lyckligtvis ett väl utbyggt socialförsäkringssystem och de mest grundläggande försäkringarna (hemförsäkring, olycksfallsförsäkring med flera) kostar inte särskilt mycket. Det innebär att våra försäkringskostnader totalt sett är mycket låga i jämförelse med vad de är i andra länder. Trots det, är det många som medvetet eller omedvetet snålar in på försäkringsskyddet med risk för att drabbas av mycket stora utgifter och betydande besvär om olyckan skulle vara framme.

Halva priset är fortfarande en utgift

Även om en vara är nedsatt med 50% eller mer innebär köpet ändå en utgift. Det är lockande att köpa varor med stora rabatter, men det är viktigt att fundera på om rabatten ger ett extra värde i det långa loppet eller inte. Om inte, finns risken att köpet blir mer eller mindre onödigt och då är det av mindre vikt att du inte betalade fullpris.

En annan sak att nämna i sammanhanget är att tid är pengar. Detsamma gäller bränsle och/eller andra transportkostnader. Till exempel: Du hittar en vara till ett kraftigt rabatterat pris i en butik på stan. Om det verkligen handlar om ett bra köp beror dock på vad köpet också kostar dig i tid och eventuellt i bränsle.

Investera i boende och trygghet

För den som vill leva ekonomiskt finns många stenar att vända på och många utgifter att antingen undvika eller effektivisera. Det finns emellertid en gammal husmorsregel som säger att det som finns ovanför ditt huvud och under dina fötter är saker du inte ska snåla in på. Mer konkret handlar det om saker som är avgörande för din och din familjs välmående. Saker ”över huvudet” syftar framför allt på hus och hem medan saker ”under fötterna” är skor, kläder och andra basala varor för vardagen.