18 aug

Vanor och ovanor kostar stora pengar årligen

Tobak, fika, skraplotter, kaffe på väg till jobbet, frekventa krogbesök, uteluncher – utgifterna för dessa vanor och ovanor kan vara blygsamma var för sig, men när du slår ihop alla utgifter per år kan det handla om många tusenlappar.

Syftet med den här informationssajten om smslån är inte att ge en mängd pekpinnar kring hur du bör sköta din ekonomi. Istället syftar den till att ge frågor och svar om smslån samt privatekonomi i stort. I syfte att ge dig lite verktyg och tips kring hur du kan göra så att du inte behöver låna kommer vi att presentera artiklar om hur du stärker hushållets ekonomi. Här är en första artikel av den typen.

Många bäckar…

Man brukar använda uttrycket ”många bäckar små blir en stor å” för att beskriva hur olika sparanden, hur små de än må vara, tillsammans kan ge stora resultat. Samma koncept gäller givetvis raka motsatsen. Många små utgifter blir till slut en stor å av pengar som rinner ut från hushållet.

Det är lätt att tänka att en fika på stan för 100 kr inte spelar någon roll i det stora perspektivet, men hur blir läget om du fikar ute en gång i veckan varje år? Och vad kostar egentligen din tobaksanvändning per år? Hur många hyror skulle du kunna betala ”gratis” för de pengar du lägger på nöjen och produkter som inte är direkt livsnödvändiga?

Räkneexempel

Här är räkneexempel på några typiska utgifter med pris per tillfälle/inköp och totalkostnad per år.

Cigaretter: ett paket per dag à 50 kr = 18 250 kr
Snus: en dosa per dag à 40 kr = 14 600 kr
Godis: 3 hg i veckan à 10 kr/hg (genomsnittskonsumtionen i Sverige) = 1560 kr
Fika på stan: två fikatillfällen i veckan à 60 kr styck = 7200 kr per år
Uteluncher: fem luncher i veckan à 90 kr styck = 21 600 kr per år
Triss-lotter: två stycken i veckan à 30 kr styck = 3120 kr per år

Så här rensar du upp bland utgifterna

Du behöver kanske inte slopa varje utgift som kan räknas som ”övrig” på en budgettavla. Du vill ju också kunna njuta av livet. Samtidigt gör du klokt i att fundera noga kring dina vanor och ovanor. Det finns mycket pengar att spara på att antingen bryta en (o)vana eller åtminstone spendera lite mindre på den.

Ett bra första steg är att föra dagbok över vilka utgifter du har under en vecka, två veckor och en månad. Titta till exempel på vad du lägger på fikabesök under en månad. Multiplicera sedan den uppgiften med tolv (månader) för att se vad vanan kostar dig per år. Gör sådana noteringar för varje ”övrigt”-post och räkna sedan ut totalen. Kanske blir det inte så mycket som du trodde. I så fall behöver du kanske inte göra några större förändringar. Kanske blir totalen skrämmande hög. I så fall bör du ta en ordentlig funderare.

När du vet vad dina vanor och ovanor kostar kan du enklare vidta åtgärder för att bryta med dem eller dra ner på utgifterna. Fikar du ute tre gånger i veckan till en total kostnad på omkring 10 000 kr per år kan du försöka slopa ett av tillfällena och då spara 3000 kr per år. Köper du godis för någon femtiolapp i veckan? Om du kan halvera detta sparar du 1250 kr per år.